Log in
Resultaten: 1 - 13 van 13 in 0.08 seconden
ALLE
 

Geselecteerde filters
Sorteer
Merken
Kleuren

Bialetti espresso-apparaat

Actuele aanbiedingen van bekende winkels én webwinkels op één website verzameld!

Bialetti koffiezetapparaten, design voor keuken en huiskamer

De Moka Express: gebruikmaken van natuurlijke smaakstoffen

In Europa werd in de 19de eeuw thuis koffie gezet door water in een ketel te verhitten op een fornuis of een oven en het kokende over gemalen koffie in een filter te gieten. Door de koffie in een metalen pot op te vangen, verkreeg men in minder dan tien minuten een pot koffie voor meerdere personen.
Meer informatie[Vervolg informatie]
Espresso uit espressobars

Laat het maar aan Italianen om in te zien dat er bij dergelijke methoden veel smaak in de koffiedrab achterblijft. Er moest een manier gevonden worden om de zoveel mogelijk smaakstoffen uit de gemalen koffie te krijgen en in de koffie. In espressobars verkreeg men betere koffie zoals espresso en cappuccino. Het geheim was het water tot stoom te verhitten en onder een druk van negen maal de normale luchtdruk (negen bar) door de gemalen koffie te jagen en op deze wijze het grootste deel van de in de koffieboon opgesloten smaakstoffen in de espressokoffie te krijgen. Bovendien is de espresso bedekt met een dun laagje crema of schiumi die bijzonder rijk van smaak is. Deze manier van koffiebereiding is in 1901 bedacht en heeft sindsdien de hele wereld veroverd.

De ontwikkeling van de Moka Express

In de jaren twintig van de twintigste eeuw bedacht metaalbewerker Alfonso Bialetti een methode om het expressoproces op een fornuis thuis na te bootsen. De koffiepot van Bialetti bestaat uit drie delen: 1. het onderste waterreservoirdeel, 2. het middelste koffiecontainergedeelte en 3. het bovenste koffiereservoirdeel. Op het fornuis kan het water in het waterreservoir verhit worden tot stoom, tot een druk bereikt wordt van anderhalve bar. Door een metalen buis wordt het kokende water naar boven geperst, door de container met gemalen koffie. Door de druk en de hitte worden meer smaakstoffen meegenomen dan wanneer kokend water over gemalen koffie wordt gegoten. De druk stuwt de koffie omhoog het bovenste koffiereservoir in. Het is een goedkope, simpele en elegante oplossing om thuis espressoachtige koffie te zetten. Afhankelijk van factoren als de kwaliteit van de soort van koffiebonen, de wijze van roosteren van de bonen, de fijnheid van de maling, en van hoe heet het fornuis is, kan de geproduceerde koffie de kwaliteit van echte espresso dicht benaderen. Onder mindere omstandigheden is het product niet meer dan sterke koffie.

De typerende Moka Express achthoek

Wat de beroemde Moka Express tot een stijlicoon en een voorwerp van nostalgie heeft gemaakt is Alfonso Bialetti's keuze van het metaal aluminium om de pot te maken en de geinspireerde achthoekige ontwerp die dit metaal mogelijk maakt. Van boven gezien is de koffiepot namelijk een symmetrische achthoek of octagoon. [plaatje van Moka Express ]. La macchinetta ('t machientje) is een designklassieker en de blauwdrukken van het ontwerp zijn opgenomen in de collectie van het prestigieuze Londense Design museum. De kracht van het ontwerp wordt duidelijk door het feit dat het ontwerp 70 jaar ongewijzigd is gebleven en nog steeds verkocht en gebruikt wordt.

Onderhoud en gebruik van de Moka Express

De Moka Express is een simpel apparaatje zonder bewegende delen. Het onderhoud is simpel. Controleer jaarlijks of het veiligheidsventiel niet verstopt is. Maak het apparaat niet schoon met afwasmiddel of zeep. Na een aantal keren gebruiken vormt zich een beschermend vettig laagje op het apparaat. Dit laagje voorkomt dat het water het apparaat raakt. Als het water het aluminium van het apparaat raakt, krijgt de koffie een ietwat metaalachtige smaak. Wat wel werkt is het apparaat wassen met alleen heet water zonder toevoegingen. Verder moet de kookplaat uitgezet worden als het water in het onderste reservoir gaat koken. Anders kunnen de rubberen luchtzegels die het apparaat lucht- en waterdicht sluiten, verkolen.

De aanschafprijs of de maatschappelijke invloed van de Moka Express

Het maatschappelijk belang van de Moka Express was het feit dat de machine espresso voor iedereen thuis toegankelijk maakte. Het is een bijna democratisch apparaat, de prijs sluit bijna niemand uit. Voorheen hadden alleen de maatschappelijke bovenklassen toegang tot de mogelijkheid om thuis espresso te maken. Dit was omdat de koffiemakers die tot dan toe geproduceerd waren, dure grote apparaten waren, ontworpen om in baristas (commercile espressobars) geinstalleerd te worden. Was de Moka Express van Alfonso Bialetti in de jaren dertig al voor de arbeidersklasse bekostigbaar, tegenwoordig is dat des te meer zo.

Ontstaan en de groei van Bialetti

De firma Bialetti is in 1919 gesticht door metaalarbeider Alfonso Bialetta in het Noord-Italiaanse Crusinallo. In de eerste zes jaar van de productie van de Moka Express werden er slechts rond de 10.000 per jaar van de Moka Express geproduceerd. Na de oorlog werd de firma overgenomen door Renato Bialetti, de zoon van de stichter. Renato maakte een enorm marketingsucces van de Moka Express en er zijn er ondertussen 330 miljoen van geproduceerd. Gaandeweg werd het bedrijf van een onderneming met een nadruk op fabricage van aluminium producten steeds meer een studio voor design die een designtraditie heeft neergezet in Itali en wereldwijd.

Meer Bialetti

Varianten zijn onder meer de Bialetta Brikka die in staat is om een hogere druk te bereiken dan de Moka Express. Voor ongeveer het dubbele bedrag van de aanschafprijs van de Moka Express koopt u een Brikka. Dan is er nog de Mukka Express waarin opgeklopte melk bijgevoegd kan worden om Cappuccino te maken. Mucca is Italiaans voor koe, dus vandaar. Met de Mukka Express maakt u thuis heerlijke Capuccino. Bekijk het zetten van koffie met een Moka Express.

Naar boven