Log in
Resultaten: 1 - 100 van 209 in 0.17 seconden
ALLE
 

Sorteer
Merken
Kleuren
Maten

Gitaar | Akoestische gitaar

Actuele aanbiedingen van bekende winkels én webwinkels op één website verzameld!

Gitaar | Akoestische gitaar koopgids

Uw mening / aanvulling / kritiek word zeer op prijs gesteld

Kenmerken van de akoestisch gitaar

Een akoestisch gitaar is een gitaar met een gat (klankkast) erin waardoor het geluid van de snaren versterkt wordt. akoestisch gitaren variren in prijs van 40 euro tot een paar duizend euro.
De trillingen van de snaren worden via de brug overgebracht op de houten wand van de klankkast. De wand van de klankkast gaat trillen en de lucht in de klankkast ook. Door de resonanties in de klankkast wordt de luchtdruk in de klankkast erg hoog. De sterk trillende lucht in de klankkast verlaat de gitaar door de gaten in de voorzijde van de gitaar. Op deze wijze ontstaat het gitaargeluid.
Een akoestisch gitaar moet lekker klinken en de vorm moet lekker in de hand liggen. De akoestisch gitaar moet meteen vertrouwd aanvoelen, wat een persoonlijke keuze is. Ibanez, Fender en Gibson zijn een aantal bekendere merken, maar u betaalt ook voor het merk. Er zijn goedkopere, kwalitatief gelijke alternatieven, die vaak uit dezelfde fabriek uit Oost Azie komen als die waar de bekende merken vandaan komen.
De klank wordt bepaald door de vorm, het hout en de lak van de gitaar. Ieder type gitaar en ieder exemplaar apart heeft een eigen klank. Een aantal van de gebruikte houtsoorten zijn: esdoorn, mahonie, walnoot, ceder. Iedere houtsoort heeft zijn eigen specifieke klankkenmerken. Er zijn vele soorten en modellen akoestisch gitaren, bijvoorbeeld: western modellen, 6-snarige modellen en 12-snarige modellen, linkshandige modellen, junior modellen, jazz/gipsy modellen, folk modellen en resonator modellen.

        
Akoestische gitaar / 12-snarige gitaar
        
Western of Gypsy gitaar
        
Folk gitaar


Klassieke Spaanse gitaar met nylon snaren of akoestisch gitaren met stalen snaren

De akoestisch gitaar is grofweg in te delen in de Spaanse of klassieke gitaar met nylon snaren en varianten, bijvoorbeeld de western gitaar, met stalen snaren. Over het algemeen hebben de klassieke Spaanse gitaren een warme klank die geschikt is voor klassieke en wereldmuziek en zijn de gitaren met stalen snaren ook geschikt voor hardere popmuziek. Maar de stalen snaren van bijvoorbeeld de western gitaren doen meer pijn aan de vingers als u er niet aan gewend bent.

De hals

Het kwetsbare onderdeel van de gitaar is de hals, deze mag niet zijn kromgetrokken. Echter een hals mag ook niet helemaal recht zijn. Een goede methode om de rechtheid van een hals te testen is het op elke snaar tegelijkertijd indrukken van de eerste fret met uw linkerhand en de laatste fret met uw rechterhand. (Een fret is een dunne metalen afscheiding op de hals van de gitaar die de hals onderverdeeld in vakjes/toonhoogten). Er moet wat ruimte zitten tussen de snaar en de fret rond de achtste fret. De hals is te krom als er een duidelijk verschil is in de hoeveelheid ruimte tussen de dunne en de dikke E-snaar. (De bovenste snaar is de dikke E-snaar, de onderste snaar is de dunne E-snaar).
Eenvoudiger is het de gitaar op tafel te leggen en vanaf de kop (het deel met de stemmechanieken) naar achteren te kijken of de lichtval gelijkmatig is. De frets weerkaatsen het licht precies hetzelfde en zien eruit als een mooi egaal metalen vlak als de hals recht is. Een hals kan zwakke plekken in het hout hebben. Op die plekken komt de aangeslagen toon veel minder hard door. Deze zogenaamde wolftonen zijn te herkennen door met uw middelvinger alle posities van de hoge E-snaar te bespelen, terwijl u met uw wijsvinger de andere snaren af dempt.
Snaren mogen nergens aanlopen; alle snaren moeten ongeveer even hard klinken. Bespeel rustig alle posities op alle snaren van de gitaar voordat u tot aankoop overgaat.

Stemmechanieken

Op de kop van de hals zitten de stemmechanieken. De stemmechanieken moeten soepel verstelbaar zijn en mogen niet kraken als je ze versteld. De klank van de akoestisch gitaar moet tijdens het stemmen vloeiend omhoog of omlaag gaan.
Gitaar onderdelen

Voor- en nadelen van de klassieke gitaar en de western gitaar

  • de klassieke gitaar

  • De nylon snaren van een klassieke gitaar hebben een lagere spanning en zijn veel comfortabeler voor de vingers. De drie laagste snaren zijn omwonden met nikkel of zilver. Nylon snaren zijn wel moeilijker te stemmen omdat ze elastischer zijn en meer uitrekken. Klassieke gitaren zijn lichtgewicht en hebben een brede hals. Dit laatste is goed voor exacte vingerzettingen maar minder geschikt voor het spelen van akkoorden. De klank is complex en subtiel door de lichte constructie, en de klankkleur is zacht en warm. Tokkelen gaat goed op een klassieke gitaar evens als spelen van klassieke muziek. Het lagere volume en de vele galm van de klassieke gitaar, maken dit type ongeschikt voor rock-riffs of zwaardere akkoordenbegeleiding. De klassieke gitaar is populair bij schoolkinderen en in goedkope typen verkrijgbaar.

    Spaanse of klassieke gitaar

  • de akoestisch gitaar met stalen snaren

  • De gitaar met stalen snaren, bijvoorbeeld het dreadnaught model, heeft door de stalen snaren een hogere spanning. Er zit een stalen pen in de hals van de gitaar om de hals bij te kunnen stellen. Door de hogere snarenspanning en een grotere klankkast is de western gitaar luider en voller van toon dan de klassieke gitaar. De stalen snaren zijn pijnlijk voor niet ingespeelde vingers maar na oefening gaat dit gemakkelijker. Het gewicht van een western gitaar is iets zwaarder dan dat van een klassieke gitaar door onder andere de grotere klankkast. De hals is daarentegen smaller en daardoor is de western gitaar makkelijker te gebruiken voor slag gitaar dan de klassieke gitaar.
    De stalen snaren geven een rock- klank en de grote klankkast een krachtig, vol geluid. Tokkelen is moeilijker maar kan vergemakkelijkt worden door oefening. De smallere hals maakt de western gitaar makkelijker voor beginners om akkoorden te spelen. De western gitaar heeft een hoge variatie in stijlen en kleuren en is verkrijgbaar in betaalbare prijsklassen.

    Dreadnaught model


Elektrische akoestisch gitaren

Elektrische akoestisch gitaren hebben magnetische elementen in of bij het klankgat, die deze gitaren geschikt maken voor opnamen of voor het spelen via een versterker om een luider effect te bereiken.

Geef een reactie op deze koopgids

Hoe nuttig vinden mensen deze gids: Hoe compleet vinden mensen deze gids:
Nog geen stemmen
Nog geen stemmen

 

Uw mening over deze koopgids word zeer gewaardeerd, Mist u iets, kan er iets beter, fout ontdekt of iets anders? laat het ons svp weten! Klik hier om uw reactie te geven.


Gitaar | Akoestische gitaar aanbiedingen

Alle Gitaar | Akoestische gitaar aanbiedingen »


Reacties op deze koopgids

 

Laat een reactie achter